Het einde van 2019 nadert met rasse schreden. Nog een dertigtal dagen en het jaar is alweer voorbij. Nog steeds geen Brexit, stikstofproblemen onopgelost en nog altijd discussie over de hervorming van ons pensioenstelsel. Wel zijn er voor 2020 weer aanpassingen in ons belastingstelsel, waarbij wij de belangrijkste maatregelen voor u hebben samengevat in ons jaarlijks eindejaarsbericht. Een aantal maatregelen zijn de moeite waard om dit jaar nog te regelen.

Dividenduitkering 2019

Bent u van plan om een dividenduitkering door uw BV te laten uitkeren, doe dat dan in 2019. U bent in 2019 inkomstenbelasting verschuldigd tegen een tarief van 25%. Stelt u de dividenduitkering uit dan wordt u in 2020 geconfronteerd met een hoger tarief van 26,25%.

Uitfasering van pensioen in eigen beheer

Sinds 2017 is de opbouw van pensioen in eigen beheer niet meer mogelijk. De directeur-grootaandeelhouder heeft nog tot en met 2019 de tijd om te kiezen wat hij wenst te doen met zijn reeds in eigen beheer opgebouwde pensioen. Alleen in 2019 is het nog mogelijk het pensioen in eigen beheer af te kopen met een korting van 19,5% en zonder revisierente of het pensioen om te zetten in een oudedagsverplichting.

Het nieuwe btw identificatienummer

Heeft u een eenmanszaak? Dan ontvangt u een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met uw BSN-nummer. Het nieuwe nummer dient u al vanaf 1 januari 2020 te vermelden op bijvoorbeeld facturen, briefpapier en de website.

 

Tot slot wijzen wij u op de mogelijkheid van het jaarlijks binnen de vrijstellingen belastingvrij schenken aan uw kinderen en/of kleinkinderen. Na het lezen van deze brief en ons eindejaarsbericht kunt u uw voordeel doen met de nog te nemen maatregelen voor dit jaar en bent u op de hoogte van de wijzigingen voor volgend jaar.

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding hiervan, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw relatiebeheerder.

 

Met vriendelijke groet,

Scheers Groep Adviseurs en Accountants